maandag 7 februari 2011

Je ontbijt wil je niet kwijt

Over het ontbijt is al veel gezegd en geschreven. Er bestaat zelfs een spreekwoord over. "Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar" Nou is dat laatste niet echt aan te raden, maar dit spreekwoord verteld ons wel iets over het belang van ontbijten.
Het ontbijt is de start van de dag. Je lichaam is leeg, alle voedingsstoffen die je er de vorige dag in hetbt gestopt zijn op. Verbruikt en verteert. Jij moet er nu goede voedingsstoffen instoppen zodat je de hele dag voldoende energie hebt om lekker te doen wat jij wilt.
Sommige mensen slaan deze maaltijd over. Maar verwachten wel dat hun lichaam hun geeft wat zij willen. Moet je eens met een auto doen! Geen brandstof erin doen maar wel verwachten dat je een eind kunt rijden. Dat gaat niet lukken. Bovendien snapt iedereen dat ook. "Had je maar moeten tanken!"
Dat sommige mensen het ontbijt dus overslaan en vervolgens geen energie voldoende hebben is vrij logisch. "Had je maar moeten tanken, in de vorm van een ontbijt!"
Het overslaan van het ontbijt heeft nog meer gevolgen. Je kunt er namelijk van aankomen. Dat is iets dat veel mensen niet snappen. Maar stel je de volgende situstie eens voor:
Je hebt geen zin of tijd om te ontbijten en gaat zonder te eten naar je werk. Daar ga je hard aan de slag en zo rond een uur of 10 krijg je opeens een enorme trek. Er is niet in de buurt aan eten, maar gelukkig staat er wel een snoep automaat op de zaak. Je neemt 2 canybars, tenslotte had je ook nog niet gegeten.
Die 2 candybars leveren jou aan caloriën 560 kcal. op.
Stel nu eens je had wel ontbeten. Je had 2 volkoren boterhammen besmeerd met halvarine en jam gegeten, en een glas halfvolle melk erbij gedronken. Rond 10 uur had je lekker een kopje thee gedronken en 2 speculaasjes erbij genomen. Al die dingen samen hadden je aan caloriën 435 kcal. gekost.
Zonder ontbijt kreeg je dus meer caloriën binnen dan met het ontbijt en een tussendoortje. Waarmee ik maar wil zeggen dat niet ontbijten kan leiden tot meer snoepen en dus meer calorie inname.
Veel mensen beweren dat ze een ontbijt niet wegkrijgen. Dit is aangeleerd gedrag. Je hebt jezelf aan gewend geen ontbijt te nemen. Dit is een gewoonte geworden. Aangeleerd gedrag kan je ook weer afleren. Start met een klein ontbijtje en bouw het langzaam op. Je hoeft niet meteen 2 volkoren boterhammen te eten , je kunt ook een bordje brinta proberen of wat yoghurt met fruit. Maar je ontbijt overslaan is gewoon geen goed idee. Het zorgt ervoor dat je lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor je moe en futloos kunt worden, en het kan teveel snoepen in de hand werken. Waardoor je meer caloriën binnen kunt krijgen dan wanneer je gewoon wel zou ontbijten.
Dus zoals ik al zei:"Je ontbijt wil je niet kwijt!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten