donderdag 3 februari 2011

Het weekend staat voor de deur.

Vrijdagmiddag begint het al te kriebelen, het weekend staat voor de deur. Lekker niet werken, niet naar school en gewoon een beetje aanlummelen.
Voor veel mensen betekent het weekend ook anders eten. Niet koken en gemakkelijk. Want immers, we hebben hard gewerkt en verdienen nu wat rust.
Dus wordt er patat gebakken en pizza of wat anders gemaksvoer.
Maar echt slim is dit natuurlijk niet want al die extra caloriƫn en vet kunnen hard aankomen, en trouwens hoezo gemakkelijk? Wel eens patat staan bakken voor vijf man? Ik kan sneller een gezonde maatijd op tafel zetten.
Bovendien, juist omdat we de hele week hard hebben gewerkt is het erg leuk en gezellig om in het weekend nou eens wel met z'n allen aan tafel te eten. Want op door de weekse dagen wil het nog wel eens gebeuren dat, of de een of de ander afwezig is. Werk of sport, een vergadering of een afspraak. Juist in het weekend is iedereen er vaak wel rond etenstijd.
Maar buiten het sociale aspect is het natuurlijk ook gewoon niet gezond. Kijk af en toe een patatje kan best maar en patat en pizza en een broodje shoarma en en en zijn al snel teveel.
Juist in het weekend kun je eens lekker uitgebreid koken. Of samen koken met je kinderen, iets nieuws uitproberen. Al die zaken waar je door de weeks juist niet aan toekomt omdat je het zo druk hebt.
Gezond eten is ook lekker! Het is echt een vooroordeel dat gezond eten niet lekker zou zijn. Het is ook niet moeilijk of zwaar of lang werk, ook dat is een vooroordeel.
Maar gezond eten is wel bewuste keuzes maken. Wil je patat eten in het weekend? Prima, maar dan wel het liefst uit de oven. Bovendien doen we er dan wel een flinke salade bij met lekker wat groentes er in. En waarom kies je niet voor een biefstukje bij je frietjes in plaats van een frikandel? Een stuk gezonder.
Wil je echt gemakkelijk? Maak dan op vrijdag al een ovenschotel klaar. Die hoef je op zaterdag alleen nog maar even in de oven te zetten. Een gezonde pasta is ook zo klaar of een wokgerecht. Er zijn zoveel mogelijkheden om makkelijk en snel en gezond te kunnen eten.
Makkelijk en gezond gaan namelijk prima samen.
Dus geniet van het weekend en sla lekker aan het koken. Geniet en kies bewust want dan geniet je echt een stuk langer.

1 opmerking: