maandag 24 januari 2011

Het leed dat cito heet.

Over een week start voor veel kinderen van groep 8 de spannendste week van het jaar. Namelijk de week van de Cito-toets. Veel kinderen vinden zo'n toets maar eng en zien dat ding met angst en beven tegemoet. Anderen halen hun schouders op en stappen fluitend de school binnen.
Ook voor veel ouders en zelfs leerkrachten kan deze week voor flink wat stress zorgen. Hoe haal je het beste uit de kinderen, hoe laat je ze zo goed mogelijk presteren en vooral hoe kunnen we het leuk maken zo'n week alleen maar toetsen?
Daar hebben we wat op verzonnen. De kinderen mogen op veel scholen snoep meenemen om tijdens die toets op te eten. Maar ja of dat nou de oplossing is om het beste uit je kind te halen en om het kind gemotiveerd te laten zijn? Leuker zal het er misschien wel op worden, dat geloof ik direct. Maar dat leuk is wel tijdelijk!
Ten eerste is het helemaal niet verstandig om je kind snoep te geven tijdens een toets. Suiker, dat in snoep zit, geeft een korte snelle energie stoot. Met andere woorden even zal je kind actief zijn door de suiker, maar al snel zakt het suikerpeil en daarmee ook de activiteit van je kind. De toetsen duren echter de hele dag en niet een uurtje. Vandaar dat het veel beter is om je kind voeding te geven die voor langdurige energie zorgt. Een goed ontbijt met wat volkoren boterhammen is een goede start. Als tussendoor op school kan een banaan heel goed.
Deze producten bevatten langzame koolhydraten en zorgen er daarom voor dat je langdurig energie blijft houden.
Andere producten die kunnen zijn bijvoorbeeld wat noten of een volkoren krentenkoek, ook een glas versgeperst sap is prima.
Een tweede reden waarom je een kind geen snoep zou moeten geven in deze stressgevoelige situatie is, dat je een verkeerd signaal geeft. Je zegt als het ware tegen een kind: "dit is geeft stress en als je stress voelt geeft snoep je de oplossing" Op de lange termijn zal een kind de combinatie stress en snoepen met elkaar combineren met alle gevolgen van dien.
Wil je je kind echt goed door die Cito-toets heen loodsen? Geef het dan gezond te eten. Zorg ook voor voldoende rust. Een lichaam dat goed gevoed is en voldoende uitgerust is kan wel wat hebben en dan wordt zo'n toets een eitje!
Bedenk ook dat andere zaken als snoep de cito leuk kunnen maken. Even tussen de toetsen door extra naar buiten is een prima manier om het gezellig te houden en de frisse lucht zorgt voor wat extra energie.
Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten