woensdag 29 juni 2011

Ik ga op reis en neem mee....

De vakantie komt er weer aan. Voor veel mensen betekent dat op reis. Weg, liefst een heel eind, naar daar waar de zon schijnt. Dat betekent dus ook vaak een behoorlijk eind rijden met de auto.
Het betekent ook veel kilometers willen afleggen in zo min mogelijk tijd en dus geen tijd willen uittrekken om fatsoenlijk te eten.En het betekent ook, kinderen op de achterbank, hangen, vervelen, zoet worden gehouden met een lading snoep.Waar ze dan vervolgens natuurlijk hyper actief van worden zodat de sfeer in de auto nog gezelliger wordt dan dat het al was....
Maar het kan ook anders! Voor veel mensen begint de vakantie pas op het moment dat ze op de plaats van bestemming zijn. De reis er heen is een noodzakelijk kwaad. Dat is jammer. Want op die manier geniet je er ook niet van. Je wilt alleen maar zo snel mogelijk ergens heen. En dat terwijl er onderweg zoveel moois te zien valt.
Start met het hebben van vakantie op het moment dat je de deur achter je dicht trekt. Rust!
Die reis maakt onderdeel uit van de gehele vakantie en je maakt het een stuk aangenamer als je er van geniet, en er tijd voor uittrekt.
Dus, lekker een mand of koelbox mee om onderweg uitgebreid heerlijk te eten. Geen snelle hap die amper voeding geeft en die je bloedsuikerspiegel omhoog doet schieten en waarvan je na een uur al geen profijt meer hebt. Nee, lekkere volkoren broodjes met heerlijke belegsoorten. Een fruitsalade, verse sapjes. Bekertjes kwark of yoghurt. Een leuk, gezellig plekje zoeken. Liefst natuurlijk niet aan de rand van de snelweg...
Voor de kinderen op de achterbank geldt, geen zakken vol met snoep en onbeperkt mogen eten. Dat levert je geen gezellige kinderen op, maar overactieve, drukke kids die de hele auto door stuiteren. Geef ze een leuke bidon en vul die met water, dat is hun drinken. Het voordeel is dat ze hem bij iedere stop even kunnen vullen. Doe er een washandje bij en ze kunnen het water ook gebruiken om even een beetje af te koelen als dat nodig is. Snacks voor in de auto? Liever niet. Stop gewoon regelmatig even en geef ze bij iedere stop even iets te eten. Lees eten en geen snoep. Kijk een snoepje op zijn tijd is best lekker, maar een lange reis in de auto kost energie en die energie haal je niet uit een snoepje. Dus zorg voor bakjes met rauwkost voor onderweg, crackers met mager beleg, rijstwafels en fruit.
Je zult zien dat iedereen meer energie heeft en de lange autorit ook beter kan volhouden. Als je dan ook nog eens stopt op plekken waar de kinderen en jijzelf even kunnen hollen en rennen, komt het helemaal goed.
Op de plek van bestemming schiet het avondeten er op zo'n lange dag ook vaak bij in. Maar als je van te voren nadenkt en goed voorbereid kan het een stuk gemakkelijker. Eet je in de week voordat je weggaat bijvoorbeeld een keer pasta met een saus op tomaten basis, maak er dan iets meer van en vries het in. Als je dit op de ochtend dat je weggaat uit de vriezer haalt heb je een mooi koelelement voor onderweg en 's avonds hoef je er alleen nog maar wat volkorenpasta bij te koken en een salade klaar te maken. Een goede gezonde maaltijd in minimale tijd. Dit kun je natuurlijk ook doen met soep.Een verse soep met groenten maken en daarna invriezen. Volkoren broodjes erbij en ook dan heb je een goede maaltijd.
Ook een maaltijdsalade kun je van te voren klaarmaken en gekoeld meenemen. Er zijn echt genoeg mogelijkheden om gemakkelijk en snel een gezonde maaltijd op tafel te hebben. Je hoeft echt niet altijd terug te vallen op patat omdat het niet anders kan. Waar een wil is, is een weg!
Ik wens iedereen een fijne vakantie en een goede,aangename reis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten